Inspiratie

Ik wil een vijver aanleggen, wat moet ik weten?

Bij elk project, vooral de grotere projecten, moet je verschillende stappen doorlopen voordat je er überhaupt aan begint. Hetzelfde geldt voor het leggen van een vijver, want er zijn een hele hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je een goede tijdsplanning maken, weten welke producten je allemaal aan moet schaffen, daarvan weer de kwalitatief beste producten selecteren, een goed gat graven en dat alles moet je doen zonder je budget te overschrijden. Wil jij je tuin graag opfleuren met een vijver, maar ben je nog een beetje in dubio? In deze blog kun je de dingen vinden waar jij rekening mee moet houden. 

Het leggen van een vijver kost veel tijd en moeite

Zoals veel dingen, is ook het leggen van een vijver, niet zomaar eventjes gedaan. Er zijn veel dingen die eraan voorafgaan. We omschreven in de eerste alinea slechts de voorbereiding. Pas als je dat allemaal hebt gedaan kan het echte werk beginnen. Je kunt de vorm van je vijver bepalen en eindelijk het gat gaan graven. Bij het graven van het gat is het wel belangrijk dat je zorgt dat de oppervlakte waterpas en glad is. Het perfectioneren van dit klusje kost tijd en aandacht. Daarom kiezen sommigen ervoor om een vijverbak te nemen. Dit zorgt ervoor, dat je iets minder nauwkeurig hoeft te werken. Nadat je het gat hebt gegraven, kun je de bak erin leggen. 

De bescherming van de vijver

Nadat je de vijver hebt aangelegd en gevuld kun je hem gaan decoreren. Dit is leuk, want je kunt je vijver precies naar smaak inrichten. Zo kun je bijvoorbeeld waterlelies toevoegen. Dat is dé manier om de vijver groener te maken. Daarnaast kun je er vissen in doen. Houdt er alleen wel rekening mee dat andere dieren brutaal kunnen zijn. Misschien wil je graag prachtige reigers in je tuin, maar misschien is dat niet helemaal waar je voor gaat. Zorg er dan voor dat je de vijver goed beschermt tegen reigers (en katten!). Dit kun je het beste doen door een schrikdraad om de vijverrand aan te leggen. 

Het onderhoud van de vijver

Om de vijver helder en gezond te houden heb je aantal dingen nodig. De vijverplanten zijn optioneel (tenzij je vissen hebt), maar bijvoorbeeld een vijverpomp is toch wel heel fijn om te hebben. Met zo’n vijverpomp laat je het water ademen. Een waterpomp moet in het water zitten, omdat de watercirculatie anders niet optimaal is. Dat betekent dat er een overschot aan schadelijke stoffen kan ontstaan. Een vijverfilter is ook belangrijk. Deze zorgt ervoor dat de schadelijke afvalstoffen in de vijver worden omgezet naar minder schadelijke stoffen.

 

De juiste producten zijn het halve werk

“Ik ga een vijver aanleggen” is waarschijnlijk geen beslissing die je impulsief maakt. Er komt namelijk best wel veel bij kijken. Naast dat het aanleggen van de vijver tijd, geld en energie kost, zul je, je gloednieuwe aanwinst moeten onderhouden. Dit is helemaal niet erg, het is een leuke bezigheid met een prachtig eindresultaat. Om dit goed te kunnen doen, is het een goed idee om onderzoek te doen naar de producten die je aanschaft. Het gezegde: “goedkoop is duurkoop” komt (helaas!) ergens vandaan. Hou er daarom rekening mee dat je voor zowel de aanleg, als het onderhoud goede producten aanschaft. 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *